Close

Se & göra i Kosta

Kosta erbjuder idag en mängd upplevelser. Se glaset ta form på nära håll i hyttan, prova på glasblåsning själv hos Kosta Glascenter, se konstglasutställningar i Kosta Boda Art Gallery, shoppa på Kosta Outlet elller bara njuta av den småländska naturen. 

 

Besök Destination Kosta som samlar information om turism, sevärdigheter och evenemang. 


För fler tips på saker att göra, Ladda ner Kosta broschyren.

KOSTA SAFARIPARK – Safari i småländsk urskog!

Kosta Safaripark

www.kostasafaripark.se
0478-590 530 | info@kostalodge.se

Safaritur i småländsk urskog – 4km från hotellet!

Möt visenter, dovhjortar, mufflonfår, kronhjortar och vildsvin på nära håll. Ta bilen genom parken och se djuren ströva fritt i sin naturliga miljö. Biljetter kan köpas i hotellets reception.

 

KOSTA OUTLET – 20.000 kvm shopping, hundratals varumärken

Kosta Outlet – shopping från hundratals varumärken.

www.kostaoultlet.se
Storavägen 77, Kosta

Shopping för hela familjen: mode, sport, leksaker, glas och mycket mer! 

 

KOSTA GLASBRUK - Upplev hantverket i hyttan!

Kosta Glasbruk

www.kostaboda.se/kosta-glasbruk
0478-345 29

5 minuters promenad från hotellet ligger Kosta Glasbruk som idag är Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742.

Välkommen in i värmen för att beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Boda och Orrefors produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. 


GUIDADE VISNINGAR

I en guidad visning ingår en presentation av glasbruket och ett besök i hyttan. Du får lära dig om glastillverkning och hur det går till att blåsa glas. Visningen tar cirka 60 minuter.

Visning bokas genom Kosta Boda Art Gallery på telefon 0478-345 29 eller info@kostaboda.se.

Visningarna utgår från Kosta Boda Art Gallery.

KOSTA BODA ART GALLERY – Utställningar & konstglas

Kosta Boda Art Gallery

www.kostaboda.se/kosta-boda-art-gallery/
0478-345 29

Välkommen till vår utställning med flera av världens främsta glaskonstnärer. Aldrig tidigare har så mycket glaskonst varit tillgänglig på ett och samma ställe. Låt dig förföras av de olika konstnärernas skilda uttryck och sätt att förhålla sig till glaset.

KOSTA GLASCENTER – Glasblåsning & Prova-på!

Kosta Glascenter – prova på att blåsa glas!

www.kostaglascenter.se

5 minuters promenad från hotellet ligger Kosta Glascenter där du kan prova på glasblåsning, bokas via Lars Andersson på Kosta Glascenter.

HYTTSILL – Gammal småländsk tradition!

Hyttsill – småländsk tradition!

www.kostahyttsill.se 

Hyttsill är en gammal umgänges- och mattradition som har sitt ursprung från glasbrukens storhetstid i Småland.

När dagens arbete var slut för glasblåsarna kom ugnarna till användning för matlagning och den varma omgivningen kring ugnen blev till en naturlig umgängesplats. Det var inte ovanligt att luffarna samlades i den varma hyttan och i utbyte mot historier och nyheter fick en bit mat.

KOSTA RENTAL CENTER – Kom som du är… Hyr allt du behöver!

Kosta Rental Center – hyr fiskeutrustning, Segways, kanoter & cyklar.

www.kostarentalcenter.se

Paddla kanot, fiska regnbåge/kräftor, upplev naturen på mountainbike eller Segway. Vi har utrustningen!

KOSTA LODGE – Poolhäng, boende & BBQ!

Kosta lodge – hyr stuga, bada i pool, basta eller bada i poolerna!

www.kostalodge.se

2km från hotellet ligger Kosta Lodge där det finns restaurang, stuguthyrning, utomhuspooler, vedeldade badtunnor, jacuzzi och uteservering.

GRÖNÅSENS ÄLG- & LANTDJURSPARK

Grönåsens älgpark- älgsafari

www.gronasen.se

6km från hotellet finns Grönåsens älg- och lantdjurspark. Älgsafari är en promenad på 1300m. Promenaden går runt ett skogshägn där flera älgar lever. Ta det lugnt, njut av den vackra naturen. Stanna till vid dammen. Har du tur så träffar du på någon älg som tar en simtur eller dricker. Kanske du får se änderna simma runt med sina ungar. Längs promenaden finns flera bänkar att pausa på. Eller varför inte klättra upp i något av utsiktstornen.

KOSTA VILDMARKSCAMP

Kosta Vildmarkscamp

www.kostavildmarkscamp.se

4km från hotellet finns Kosta Vildmarkscamp.

Upplev naturen – här finns gott om vandringsleder i det skogsbeklädda landskapet. Njut av sjöar och bäckar under kanotfärden eller ta er fram över stock och sten på två hjul med våra mountainbike. Utmana dig själv och dina kollegor i våra vildmarksgrenar. Det kommer bli ett styrkeprov både för hjärnan och musklerna.

ZIPLINE – Europas längsta zipline!

Little rock Zipline

www.littlerocklake.com

Little Rock Lake AB har Sveriges första zipline i världsklass. Designad av en av världens främsta specialister för att förmedla, underhålla och inspirera deltagaren. Anläggningen är Europas längsta zipline med över 3,3 kilometer sammanhängande bansystem.

SJÖAR I KOSTA – Bad & fiske i Glasriket

Bad & fiske i Smålands Glasriket


Fiskekort kan köpas på Jaktia i Kosta Outlet!

DJUPGÖL – 4,3km från hotellet

Djupgöl ligger endast 1 km öster om Kosta och är en relativt djup och kall sjö. Här finns möjligheter att från båt eller land fiska regnbåge och öring från cirka 1 kg och uppåt. Vid isbelagd sjö går det bra att isfiska med angel eller pimpel. Från Kosta samhälle och runt sjöarna djupgöl, vitgöl och stampasjön finns strövstigar och broar. Sjön ligger i historisk miljö med ett antal tallar från början av 1700-talet.

VITGÖL – 5km från hotellet

Vitgöl är områdets exklusivaste sjö där regnbåge från cirka 1,5 kg och upp till cirka 5-6 kg inplanterats. Det är endast tillåtet att fiska med fluga från brygga i denna sjö. Det går bra att gå runt hela sjön på spänger.

STAMPASJÖN – 6km från hotellet

Stampasjön ligger i det östra sportfiskeområdet bara ett par hundra meter från djupgöl och vitgöl. Denna sjö är ett naturfiskevatten med gädda, mört och abborre. Stampasjön lämpar sig bra för familjefiske då det går lätt att ta sig runt sjön. Det finns platser att fika och grilla utmed sjön.

VISJÖN – 5km från hotellet

En vandring på den sex kilometer långa stigen runt Visjön bjuder på spännande skogsnatur och härliga utblickar över sjön och dess öar. Den markerade stigen börjar vid en rastplats vid sjöns utlopp. Det är själva Visjön med omgivningar som utgör naturreservat och syftet är att bevara en typisk näringsfattig smålandssjö omgiven av cirka 100-årig barrblandskog som ska få utvecklas fritt. Ännu äldre tallar finns på öarna och längs stränderna. Väster om sjön höjer sig Visjöåsen cirka 10 meter över vattenytan. Det är en rullstensås som bildades när inlandsisen smälte för cirka 12 000 år sedan. Visjön är ett uppskattat besöksmål som är lätt att nå med bil. I detta naturfiskevatten fiskar man gädda och abborre.

GLASRIKETS SPORTFISKEOMRÅDE

Glasrikets sportfiskeområde

www.glasriketkosta.se/fiskesasong-och-fiskeregler

Du kan köpa fiskekort på Jaktia i Kosta Outlet!

Glasrikets sportfiskeområde ordnar fiske och en mängd olika arrangemang för grupper. I området kan ni ex. hyra en ”egen sjö” med nyinplanterad öring och regnbåslax. Detta kan kombineras med konferens och på kvällen rekommenderar vi grill/fiskemeny eller den lokala specialiteten Hyttsill, som äts i någon av våra glashyttor.

GLASBRUK I GLASRIKET

Glasbruk & hyttor i Glasriket, Småland.

www.glasriket.se

På många av de småländska glasbruken har du möjlighet att uppleva produktionen av glas på nära håll. Året runt är du välkommen in i hyttan på glasbruket i Kosta för att beskåda ett genuint svenskt hantverk!

 

Carlos Glasateljé www.carlosartglass.com


Glasfactory i Boda www.theglassfactory.se


Mickejohans Konstglas www.mickejohankonstglas.se


Målerås Glasbruk www.maleras.se


Transjö hytta www.transjohytta.com

ÖVRIGT

Smålands Museum, Växjö www.smalandsmuseum.se
Granhults Kyrka  www.granhultskyrka.org