Close

Carat – ljuslykta

Med inspiration från juveler och ädelstenar har Lena Bergström förnyat den slipade kristallen med glasserien Carat. Den distinkta och unika asymmetriska slipningen speglar vår samtid men doftar också nordisk romantik. De låga glittriga ljuslyktorna är som små juveler.

Designad av Lena Bergström som  är en av Sveriges mest prisbelönta och produktiva designers. Konstglas, arbetsglas, belysning, textilier, smycken och offentliga dekorationer. Ingenting verkar omöjligt för henne. Lenas konstglas visar tydligt hennes fascination för polerad kristall. Tillsammans med Kosta Bodas skickliga glasblåsare och slipare tänjer hon ständigt på glasets gränser.

“Jag vill att de skall ta för sig i rummet och glittra i sin prakt. De har fått en asymmetrisk slipning där vasernas ursprungsform ‘äts upp’ av det slipade.”

 

 

 

 

Lena Bergström

Lena Bergström, född i Umeå 1961, har studerat design i bland annat Japan, Finland, Belgien och England och har en masterexamen i textil från Konstfack i Stockholm. Hon började arbeta som designer för Orrefors redan 1994 och har parallellt med detta fortsatt att utveckla sin roll som textildesigner för bland andra Klässbols, Design House och Designer’s Eye. Bergström finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Cleveland Museum of Art och Victoria & Albert Museum i London. Hennes arbeten har ställts ut på en rad gallerier och museer över hela världen och hon har fått en mängd utmärkelser, bland annat ett femtontal som uppmärksammat hennes glasdesign för Orrefors.

”Glasets unika egenskaper och glasblåsarnas hantverk inspirerar mig att försöka uppnå fantastiska verk, men samtidigt vill jag att de slutliga produkterna ska vara naturligt vackra.“

För Orrefors har Lena Bergström bland andra formgivit serierna Carat (belönad med Elle Interiörs Designpris 2010), Squeeze (Utmärkt Svensk Form 1997) och Puck (Utmärkt Svensk Form 1999).