Close

Ljuslyktan Polar

Natur, ljus och is kan vara riktigt fascinerade. Det var ur kärleken till dessa krafter som Polar föddes. Kollektionen består av ett flertal glasskulpturer som påminner om porlande vatten fruset i tiden. Varje skulptur fungerar även som en ljushållare, där det klara glaset blir en bärare av ljuset.
Polar från Kosta Boda bjuder in till att kombinera flera skulpturer av olika storlekar i en lekfull grupp, likväl som att varje del på egen hand kan utgöra ett vackert designobjekt i ett konstälskande hem. Eller som en unik present, t.ex från Sverige till Operahuset i Sydney (true story).
Serien lanserades 1974.

Göran Wärff

17 september 1933 – 17 maj 2022

Göran Wärff var Kosta Bodas och hela glasrikets nestor – en legend som står i förbindelse med vår historia och som i mer än sextio år har varit med om att forma det svenska glasets tradition.
Göran kom från Gotland, Slite, och var tidigt ute på havet med mästerlotsen. På senare tid levde han med sin hustru på Hau gård vid natursköna Ar vid stenkusten på öns nordvästra spets. Arvet från hembygden kan sägas ha präglat hans glaskonst då havet från början har varit Görans djupaste inspirationskälla. Känslan av det oändliga havet reflekteras i Görans glas.

Minnesutställning

Till minnet av Göran Wärff, som i mer än sextio år var med om att forma det svenska glasets tradition, har Kjerstin Ask som var Görans närmaste medarbetare, kurerat en utställning till hans minne. Utställningen finns möjlig att se på Kosta Art Gallery och visar upp klassisk glaskonst som Göran skapat under sin tid som glaskonstnär.

Även här på vårt hotell hedrar vi Göran med en minneshörna med vackert konstglas.