Close

Anna Ehrner 

Står bakom glasserierna och försäljningssuccéerna Line och Atoll. På hotellet har hon inrett trapphallen med bland annat den praktfulla 13 meter (!!) höga installationen ”Mina hängande trädgårdar”.     

Anna Ehrner, född 1948 i Danderyd är en svensk formgivare och glaskonstnär. Hon har även arbetat som lärare på Konstfack. Anna kom till Kosta redan 1974 efter att ha gått Konstfacks keramiklinje. En av hennes lärare var Bertil Vallien och Anna fick möjligheten att komma till bruket i Åfors på praktik. 

Anna Ehrner är en experimentell och sparsmakad stilist som kännetecknas av sitt enkla men kraftfulla formspråk och sin förmåga att med ett sparsamt användande av färger uppnå stor färgprakt. Färgade slöjor inne i glasmassan har blivit ett särskilt kännetecken för Ehrner, liksom det ringlande glaset som återfinns i serierna Basket och Energy. Anna står bakom flera försäljningssuccéer som servisen Line och skålserien Contrast och på senare tid Basket och Cup Cake

”För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med det och inte emot det. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila.” 

Anna har formgivit hotellets trapphall där ett tretton meter högt bladspel, ”Mina hängande trädgårdar” stoltserar. Bladen är en symbol för Småland, med fräsch, frisk grönska. Och det är från naturen som inspirationen oftast kommer. 

Läs mer om Anna Ehrner på Kostaboda.se

 

Annas glasserie ”Line” är en av Kosta Bodas mest sålda glasservisserier. En tunn glaslinje ringlar fram likt vätska runt glaset. 

Anna Ehrners rum är stramt inredda, dekorerade med svart-vita vepor och belysta glastavlor och med tanken att formmässigt ”hålla länge”.

Skulptur av Anna Ehrner