Close

Bertil Vallien

Sveriges mest berömde glaskonstnär och formgivare. Mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad i konsthallar och på muséer runt om i världen. Bertil Vallien har designat hotellets lobby.       

”Jag arbetar gärna med teman. I glaset finns möjligheter som inget annat material kan erbjuda. Det är som att ösa ur en vulkan, där den glödande massan snabbt förvandlas till is. Att i rätt ögonblick fånga uttrycket, ljuset och avlocka glaset dess hemligheter är utmaningen.”

Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär och -formgivare, mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad på världens museer. Bertil Vallien arbetar med en mytisk, drömsk och symbolisk motivvärld och bedriver vad han själv beskriver som en forskargärning, i nära samverkan med sina medarbetare, vilka flera arbetat nära Vallien i decennier. Bertil Vallien är framför allt känd som sandgjutningens mästare. Hans massiva, djupt blåfärgade båtar tillhör den moderna glashistorien. Upphovsman till Château, en av Kosta Bodas mest sålda serviser.

Bertil Vallien var 25 år när han kom till Kosta 1963, efter att ha gått Konstfack och studerat i USA och Mexiko. På Konstfack studerade han keramik och hade den legendariske Stig Lindberg som huvudlärare. 

Bertil har designat hotellets lobby och känslan som förmedlas när man kliver in i hotellet är en känsla av glasets ursprung och miljön i hyttan. 

Läs mer om Bertil Vallien på Kostaboda.se

 

Bertil Valliens mästerliga sandgjutna skepp är fyllda av mystik, myter och drömska symboler. 

Bertil Vallien har designat hotellobbyn. Golvet är gjort av varmvalsad plåt med stora tydliga skruvar och detta tillsammans med ljuskronans 378 munblåsta glaskupor och de ”glödande” orangea fåtöljerna anknyter till bruksmiljön.

Glashotellet i Småland
Ljuskrona av Bertil Vallien