Close

Åsa Jungnelius

Med en provokativ konst lyfter Åsa politiska frågor om könsroller, estetiska hierarkier och konsumtion. Hotellets mest politiska formgivare som inrett inomhusmiljön i spaavdelningen.         

Åsa Jungnelius är konstnär (MFA) och lektor på Konstfack, baserad i Stockholm och Månsamåla i Småland. Hon har varit knuten till Kosta Boda sedan 2007. För närvarande arbetar hon även med det offentliga verket Snäckan som omfamnar hela den kommande tunnelbanestationen Hagaplan, som en hyllning till moderskapet. Jungnelius är konstnärlig ledare för det konstnärsdrivna projektet Residence-In-Nature och finns representerad med flertalet verk runt om i Sverige i privata och offentliga samlingar och har rönt framgångar på konstinstitutioner och belönats med ett flertal utmärkelser och stipendier. Tillsammans med LAST studio har hon formgett delar av den skräddarsydda inredningen på Nationalmuseum.

– I första hand vill jag göra föremål som har berättandet i fokus. Med estetik som språk skildrar jag vår objektsvärld på ett subjektivt sätt. Ofta använder jag mig av stereotypt laddade föremål som förlaga eller referens för att poängtera eller slå hål på myten och dess betydelse. När det gäller glas som material så älskar jag glittret och de blanka hårda ytorna, gärna i kontrast till andra material.

Resultatet är knivskarpa kommentarer dragna till sin yttersta spets. Åsa Jungnelius konst spänner över ett brett spektra som berör frågor kring estetiska hierarkier, mode, shopping, dekadens och konstruktionen av könsroller. Referenser som tydligt tar sig uttryck i serien Make Up.

Åsa har designat inomhusdelen av spaanläggningen med väntrum, behandlingsrum och spareception. Miljön andas storstad och lyx, som en boudoir mitt i granskogen med speglar, guld och gigantiska nagellack som ger en förförisk känsla av shopping och dekadens. 

Läs mer om Åsa Jungnelius på Kostaboda.se

 

behandlingsrum av Åsa Jungnelius.