Close

Smakprov av Kosta Boda Art Hotels konstvandring

Vill du veta mer om glaskonsten på hotellet och om formgivarna bakom verken? Här får du ett smakprov av hotellets virtuella konstvandring!

Vart befinner du dig?

Hotellobby/Reception

 

Glasbaren

 

Trapphall/Atrium

 

Glashotellet i Småland

Kosta Boda Art Hotel, glashotellet i Småland, invigdes den 27 juni 2009. Det saknades ett riktigt bra hotell i Glasriket samtidigt som det behövdes en utställningslokal för Kosta Bodas konstglas – och så föddes idén till Kosta Boda Art Hotel. Här bor du mitt i en konstglasutställning – och allt är till salu! Ät bland konsten, sov med konsten, simma med konsten – ja här andas du bokstavligen konst – dygnet runt! 

Sju av Kosta Bodas formgivare har designat Glashotellet

Sju av Kosta Bodas kända formgivare fick möjligheten att designa en yta var på hotellet, samt en hotellkorridor med hotellrum. Det resulterade i olika uttryck och en färgsprakande hyllning till det svenska konstglaset.

Hotellobby/reception – designad av Bertil Vallien 

Välkommen in i hotellets lobby, det rum som oftast möter våra gäster först. Lobbyn är designad av ingen mindre än världskändisen Bertil Vallien som finns representerad i konsthallar och på muséer världen över. Visste du att Bertil bland (mycket) annat har smyckat den svenska ambassaden i Washington DC? 

Känslan som Bertil vill förmedla när man kliver in i lobbyn är glasets ursprung och bruksmiljön i glashyttan. Golvet är gjort av varmvalsad plåt med stora tydliga skruvar, allt för att tillsammans med ljuskronans 600 munblåsta glaskupor och de “glödande” orangea fåtöljerna, anknyta till bruksmiljön.  

Tillbaka    

Hotellpaket

Spektakulära ”glödande” fåtöljer DUNE i orange glasfiber från Scandiform påminner om den glödande glasmassan, som vid 1100 grader väntar på att få bearbetas. 

Tillbaka

Ljuskrona

Som avskärmning till den pampiga ljuskronan finns ett stort järnbord under den. Bara bordsskivan väger 650 kilo(!!) och är specialtillverkad av en duktig smed vid namn Lars Larsson. 

I hotellobbyn hänger en ljuskrona av Bertil Vallien

Mest uppseendeväckande i lobbyn är nog den gigantiska lampkronan som består av 600 stycken munblåsta glasdroppar i en smideskorg. Det sägs att tre stycken har gått sönder när städpersonalen på hotellet har dammat den. Lampkronan väger 800 kg och hängdes lågt så att den också syns väl utifrån, där den lyser i all sin prakt.

Tillbaka

Lobbyn på hotellet

Bertils tavlor i lobbyn är målade i varma färger med en gammal teknik; så kallad enkaustik, en metod från romartiden där man använder bivax. Panelerna är smyckade med gjutna skulpturer, och alla är till salu.

De är specialtillverkade för att få plats på väggen. Säljs en tavla får köparen vackert vänta tills Bertil tillverkat en ny som kan hängas på plats.

Tillbaka

Glasbåt

”Jag gör båtar därför att dess form är vacker. Den innehåller både mystik och symbolik. Båten är att resa och livet är från början till slut en seglats.”

Ofta har vi en av Bertils berömda gjutna båtar stående i lobbyn. Bertil jobbar med mycket detaljer och mytologiska symboler, där varje symbol har sin egen berättelse – ta dig en ordentlig titt på de handtillverkade detaljerna inuti båtarna.

Bertil har skapat den största och dyraste skulpturen som någonsin producerats på Kosta Boda. Det är en tre meter lång båt i glas, värderad till en miljon dollar ”One Million Dollar Boat”. Det var i maj 2016 som Bertil Vallien, tillsammans med två assistenter, antog en av sina största utmaningarna någonsin. De gjöt denna mystiska båt i glas, som har ställts ut på en av världens största konstmässor i Chicago. 

”Jag gör båtar som sjunker. Sjunker genom minnen och drömmar. Jag gör båtar som inte behöver latituder. De navigerar som förglasade kärl mot fantasins horisonter. En behållare för Moses och en för vikingahövdingen. Resenären måste lita på den tunna hud som är det enda som skiljer henne från det okända.”

Tillbaka

Gjutning med Bertil Vallien

Glasbaren – designad av Kjell Engman

Välkommen in i vår undervattensvärld – designad av Kjell Engman! Tittar du upp ser du att taket är kromat och böljande – precis som att du befinner dig under vattenytan. Här simmar fiskar, flyter vass och flaskpost – allt gjort av glas! 

Tillbaka

 

Baren av glas
Glasbaren designad av Kjell Engman

Den tre ton tunga baren av koboltblått glas, är hotellets naturliga samlingspunkt.

Undervattensvärld av glas

Kjell har alltid drömt om att få sitta mitt i en balett och därför kallas borden Baletten.

Glaskonst av Kjell Engman

Glasskulpturen ”Veckobaren”, med flaskor som slokar åt olika håll, men som sträcker på sig mitt i. Den är en hyllning till Kjells kompis som alltid oroar sig över morgondagen. det är uselt i början av veckan, blir bättre på mitten för att sedan bli dystert igen framåt slutet.

Tillbaka

Uppvärmda barstolar av glas

Barstolarna av glas är uppvärmda och belysta med LED-ljus. Kjell tycker om att kombinera det konstnärliga med tekniska lösningar.

Glasfiskar i baren

Det är otroligt mycket detaljer överallt, man hittar ständigt nya saker som man inte lagt märke till tidigare. Här en närbild av en fisk i glasbaren. 

Detaljer i Glasbaren.

Det här är inte istappar, som många tror, det är solens strålar som skär genom vattenytan.

Tillbaka

I See you konstverk

På väggen hänger skulpturen ”I see you”, en glasinstallation bestående av 124 st glasfioler, formade och målade som ett öga. Det ger en känsla av att ögat följer varje rörelse i baren.     

Lampa dykartub

Lampor vid bardisken, formade som dykartuber och de färgade ”rören” i taket är vass som ligger på vattenytan.

Formgivaren Kjell Engman

”Glasmagikern” Kjell Engman är en outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas. Kjell Engman hämtar inspiration från djurriket och musikens värld. Han arbetar ofta med större installationer där han även använder sig av element som ljud och ljus. Kjell Engman är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.

Tillbaka

 

Trapphall/atrium – designat av Anna Ehrner

Trapphallen består av en mjuk svängd trappa i röd ek. Men det som drar blicken till sig är Anna Ehrners tretton meter(!!) höga bladspel ”Mina hängande trädgårdar”. Skulpturen intar tre våningar! 

Tillbaka

 

Konst i trapphall

Kvällstid är bladen trolskt upplysta underifrån.

Bladspel av Anna Ehrner

Dagtid får bladen i glas krispigt solljus via takfönstret.

Konst av Anne Ehrner

”Mina hängande trädgårdar” består av 300 st glasblad i grönt och gult. Bladen är en symbol för Småland, med fräsch, frisk grönska.   

Skulptur av Anna Ehrner

Skulptur av Anna Ehrner.

Anna Ehrner i Glashyttan

Anna Ehrner, född 1948 i Danderyd är en svensk formgivare och glaskonstnär. Hon har även arbetat som lärare på Konstfack.

Anna Ehrner är en experimentell och sparsmakad stilist som kännetecknas av sitt enkla men kraftfulla formspråk och sin förmåga att med ett sparsamt användande av färger uppnå stor färgprakt. Färgade slöjor inne i glasmassan har blivit ett särskilt kännetecken för Ehrner, liksom det ringlande glaset som återfinns i serierna Basket och Energy. Anna står bakom flera försäljningssuccéer som servisen Line och skålserien Contrast och på senare tid Basket och Cup Cake.

”För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med det och inte emot det. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila.”

Tillbaka